NVM-congressen

Welkom op de congreswebsite van NVM-mondhygiënisten

NVM-najaarscongres 2024 – Lezingen

Lezingen

Gezonde Peutermonden: van onderzoek naar praktijk

In deze lezing nemen Peggy en Brenda je mee in het onderzoeksproject Gezonde Peutermonden, een initiatief gericht op het verbeteren van de mondgezondheid bij peuters. In dit project is onderzocht wat het effect is van mondzorgcoaches die preventieve mondzorg bieden op consultatiebureaus. Deze innovatieve aanpak is ontwikkeld om vroegtijdig mondproblemen, zoals cariës, te voorkomen bij jonge kinderen. Het project heeft al veelbelovende resultaten opgeleverd en in 2022 heeft de minister van VWS de inzet van mondhygiënisten op consultatiebureaus in aandachtswijken goedgekeurd.

Tijdens de lezing bespreken we kort het onderzoeksproces en de resultaten, de praktische uitvoering en de toekomstige implementatie van deze methodiek in de praktijk. Daarnaast bieden we praktische handvatten voor mondhygiënisten om direct mee aan de slag te gaan. Ons doel is om de mondgezondheid van peuters te verbeteren en ouders beter te informeren over het belang van preventieve mondzorg.

Na het volgen van deze lezing

  • Begrijp je de belangrijkste bevindingen van het onderzoek naar de effectiviteit van mondzorgcoaches op consultatiebureaus en kun je deze resultaten op de juiste manier interpreteren en toepassen in jouw eigen praktijk.
  • Heb je inzicht in de stappen die nodig zijn om de methodiek van Gezonde Peutermonden op consultatiebureaus in jouw eigen praktijk of organisatie te implementeren en kun je deze kennis toepassen om de mondgezondheid van peuters te verbeteren.

Sprekers: Dr. Peggy van Spreuwel en Brenda Grift MSc

Gebitsslijtage: bij wie, waarom, en… wat dan?

Gebitsslijtage is een veel voorkomend fenomeen: sterker nog, bijna iedereen heeft wel wat slijtage. Er is echter een groep patiënten, waarbij de slijtage zodanig groot is, dat het tot zorgen leidt bij de patiënt, of de mondzorgverlener. Vaak ligt een behandeling bij de tandarts, zoals het vervaardigen van opbouwen of een knarsplaat, maar er is ook een grote groep patiënten, waarbij niet direct behandeling nodig is, of die geen behandeling wil: de focus ligt dan op preventieve maatregelen om verdere slijtage af te remmen.

In deze lezing gaat Hilde in op de volgende vragen: Wanneer weet je of slijtage te veel is voor de leeftijd van een patiënt? Hoe kom je erachter waar deze slijtage door komt, en hoe motiveer je een patiënt om preventieve maatregelen te nemen als hij of zij zelf nog geen klachten ervaart?

Na het volgen van deze lezing

  • Herken je problematische slijtage.
  • Kun je mogelijke risicofactoren achterhalen.
  • Kun je preventieve maatregelen per patiënt individualiseren.

Spreker: Drs. Hilde Bronkhorst

De KIMO richtlijn ‘Mondzorg voor Jeugdigen’: toepassen in de praktijk

Dat er een paradigmaverschuiving in de tandheelkunde heeft plaatsgevonden is een feit; waar eerder tandweefsel dat was aangetast door cariës werd gerestaureerd, wordt nu cariës meer behandeld als ziekte. Kennis en inzicht over hoe het cariësproces te beïnvloeden is, leidt naar een meer non-invasieve en preventieve benadering. Het KIMO heeft een richtlijn ‘Mondzorg voor Jeugdigen preventie en behandeling van cariës’ in 2020 uitgegeven, waar duidelijk deze benadering in naar voren komt. Het werken met deze richtlijnen en het toepassen in de praktijk is iets waar Boukje dagelijks mee te maken heeft. Zij zal graag met jullie op een overzichtelijke manier deze richtlijn doorlopen en aan de hand van casuïstiek de praktische toepassingen en uitdagingen doornemen.

Na het volgen van deze lezing

  • Heb je meer kennis over de KIMO richtlijnen en zie je het grote preventieve aandeel hierin.
  • Raak je bekend en vertrouwd met het toepassen van diverse (behandel)technieken.
  • Heb je tips ontvangen over hoe de ‘uitdagende’ patiënten in de praktijk te managen.

Spreker: Boukje Scholte-Scheepstra MSc

Logopedie en mondhygiëne, samenwerken voor een gezonde mond

Aan het begin van deze lezing inventariseert Marlous de aanwezigen op hun kennis omtrent logopedie, met specifieke aandacht voor OMFT (Orale Motorische Functietherapie). Ze onderzoekt wie vertrouwd is met het signaleren van afwijkende mondgewoonten en wie op de hoogte is van wat deze afwijkingen precies inhouden. Vervolgens beantwoordt zij de vraag of een logopedist betrokken kan zijn bij het voorkomen van gebitsproblemen.

Marlous legt uit wat afwijkende mondgewoonten zijn en bespreekt de gevolgen van de volgende afwijkingen, evenals hun impact op het gebit:
• Afwijkend slikken
• Open mondhouding/mondademhaling
• Lage tongligging in rust
• Afwijkende articulatie, waaronder hoe het komt dat sommige patiënten slissen
• Een kort tongriempje

Tot slot zal zij in haar lezing de adviezen voor patiënten en mogelijke doorverwijzingen bespreken.

Na afloop van deze lezing ben je in staat om:
• Te beoordelen of jouw patiënt een afwijkende mondgewoonte heeft die de gezondheid of ontwikkeling van het gebit negatief beïnvloedt.
• Uitleg te geven over afwijkende mondgewoonten en de gevolgen hiervan.
• Advies te geven aan je patiënt over afwijkende mondgewoonten.

Spreker: Marlous van Es-Baartman

Preventie in de mondzorgpraktijk: op weg naar passende zorg

Mondzorgverleners spelen een belangrijke rol in de preventie van cariës bij kinderen. Preventieve mondzorg voor de jeugd bestaat voornamelijk uit voorlichting om mondgezondheidsgedrag te verbeteren, en uit klinische preventie, zoals fissuurverzegeling, fluoride-applicatie, verwijderen van supragingivaal tandsteen en polijsten. Daarnaast is het periodiek mondonderzoek nodig voor preventie en vroegtijdige opsporing van ziekte.

In deze lezing worden deze vijf preventieve handelingen voor kinderen tot 12 jaar belicht aan de hand van de principes van ‘passende zorg’. Passende zorg is een benadering van de overheid om de toegankelijkheid, kwaliteit en betaalbaarheid van zorg in Nederland te waarborgen. Daarbij staan de effectiviteit, doelmatigheid en patiëntgerichtheid van zorg centraal. In deze lezing bediscussiëren we in hoeverre preventieve mondzorg aan deze principes voldoet. Ook worden aanbevelingen gedaan hoe we preventieve mondzorg voor de jeugd nog passender kunnen maken. De uitdagende vraag die daarbij wordt gesteld is ‘Hoe bepalen we wie welke zorg op welk moment nodig heeft?’.

Na het volgen van deze lezing weet je:

  • wat passende zorg inhoudt.
  • hoe voorlichting, sealants, fluoride-applicatie, tandsteen verwijderen en
    polijsten en periodiek mondonderzoek passend kan worden ingezet voor
    jeugdigen volgens de richtlijnen en literatuur.

Sprekers: Dr. Denise Duijster en Karen Elsenberg MSc

Karen Elsenberg MSc Mondhygiënist en klinisch epidemioloog
Dr. Denise Duijster Universitair hoofddocent bij de sectie Maatschappij en Mondgezondheid van ACTA
Drs. Hilde Bronkhorst Tandarts en promovenda verbonden aan het Radboudumc
Marlous van Es-Baartman Logopedist bij Logopediepraktijk De Bron in Amersfoort
Serap Cam Dagvoorzitter, mondhygiënist
Brenda Grift MSc Onderzoeker en hogeschooldocent opleiding Mondzorgkunde HU
Dr. Peggy van Spreuwel Mondhygiënist, gezondheidswetenschapper en hogeschooldocent opleiding Mondzorgkunde HU
Boukje Scholte-Scheepstra MSc Tandarts-pedodontoloog