NVM-congressen

Welkom op de congreswebsite van NVM-mondhygiënisten

NVM-najaarscongres 2024 – Sprekers

Sprekers

Karen Elsenberg MSc Mondhygiënist en klinisch epidemioloog
Dr. Denise Duijster Universitair hoofddocent bij de sectie Maatschappij en Mondgezondheid van ACTA
Drs. Hilde Bronkhorst Tandarts en promovenda verbonden aan het Radboudumc
Marlous van Es-Baartman Logopedist bij Logopediepraktijk De Bron in Amersfoort
Serap Cam Dagvoorzitter, mondhygiënist
Brenda Grift MSc Onderzoeker en hogeschooldocent opleiding Mondzorgkunde HU
Dr. Peggy van Spreuwel Mondhygiënist, gezondheidswetenschapper en hogeschooldocent opleiding Mondzorgkunde HU
Boukje Scholte-Scheepstra MSc Tandarts-pedodontoloog

Dagvoorzitter Serap Cam – mondhygiënist

Serap, is een toegewijde en gepassioneerde mondhygiënist. Onlangs rondde zij haar opleiding Mondzorgkunde af. Tijdens haar stages ontdekte zij haar ware passie: het werken met bijzondere doelgroepen.

Tijdens haar opleiding deed zij waardevolle ervaring op in diverse praktijken, waar zij al snel merkte dat haar hart sneller ging kloppen voor patiënten in kwetsbare situaties. Serap omarmt uitdagingen, vooral wanneer het gaat om het menselijke aspect van de zorg. Haar empathie en vermogen om zich in anderen te verplaatsen maken haar een unieke professional, die niet alleen kijkt naar de klinische kant van de mondzorg, maar ook naar de emotionele en psychologische behoeften van haar patiënten.

In haar privéleven is zij net zo begripvol en betrokken. Serap gelooft sterk in het belang van luisteren en je in de schoenen van anderen plaatsen. Deze eigenschap vertaalt zich in haar werk, waar zij actief probeert de gevoelens en zorgen van haar patiënten te begrijpen en hen de best mogelijke zorg te bieden.

Met haar gedrevenheid en compassie ontwikkelde zij zich tot een mondhygiënist die werkelijk het verschil maakt. Ze is niet alleen een mondhygiënist, maar ook een steunpilaar voor degenen die dat het meest nodig hebben. Haar toewijding aan het verbeteren van de mondgezondheid van bijzondere doelgroepen weerspiegelt haar diepe zorg voor het welzijn van anderen.

Als dagvoorzitter op dit congres brengt Serap niet alleen haar expertise mee, maar ook haar warme en begripvolle persoonlijkheid.

Dr. Peggy van Spreuwel – mondhygiënist, gezondheidswetenschapper en hogeschooldocent Mondzorgkunde aan de HU

Peggy is mondhygiënist en gezondheidswetenschapper. In 2017 is zij gestart met haar promotieonderzoek over Gezonde Peutermonden. In 2024 is zij gepromoveerd aan de Universiteit van Amsterdam met de titel: Bridging oral health and youth healthcare. A novel approach to early oral health prevention in Dutch well-baby clinics. Momenteel is werkzaam als post-doc onderzoeker bij Lectoraat Innovaties in de Preventieve zorg waar ze onder andere betrokken is bij het project ORANGEHealth, Uitblinkers en de implementatie van Gezonde Peutermonden. Daarnaast is zij ook hogeschooldocent Mondzorgkunde aan de HU.

Brenda Grift MSc – onderzoeker en hogeschooldocent Mondzorgkunde aan de HU

Brenda is in 2016 afgestudeerd als mondhygiënist aan Hogeschool Utrecht. Na haar afstuderen volgde zij de master Gezondheidswetenschappen aan de VU Amsterdam. Tijdens haar master Gezondheidswetenschappen heeft zij deelgenomen aan het onderzoeksproject Gezonde Peutermonden van de HU. Na het afronden van haar master is Brenda aan de slag gegaan als onderzoeker in opleiding binnen het lectoraat Innovaties in de Preventieve zorg en vervolgens in 2020 gestart met haar promotie onderzoek naar de implementatie van een mondzorgcoach op het consultatiebureau. Naast haar eigen promotie onderzoek is ze ook betrokken bij het Uitblinkers onderzoek. Daarnaast werkt zij ook als hogeschooldocent Mondzorgkunde aan de HU.

Drs. Hilde Bronkhorst – tandarts en promovenda aan het Radboudumc

Hilde is in 2019 afgestudeerd als tandarts aan het Radboudumc te Nijmegen. Sindsdien is ze als promovenda verbonden aan het Radboudumc en werkt ze in de algemene praktijk. Ze doet onderzoek naar gebitsslijtage, waarin de focus ligt op het meten van gebitsslijtage met 3D scans en de risicofactoren voor het ontstaan van gebitsslijtage. Hierover heeft ze meerdere artikelen gepubliceerd in internationale tijdschriften, alsmede lezingen gegeven in binnen- en buitenland. In de algemene praktijk behandelt ze ook veel patiënten met gebitsslijtage, waarbij ze preventieve trajecten combineert met volledig herstel van gebitsslijtage.

Boukje Scholte-Scheepstra MSc – tandarts-pedodontoloog bij kinderverwijspraktijk Uitblinkers in Leiden

Al tijdens haar studie tandheelkunde, die zij in 2014 afrondde aan het ACTA, lag Boukje haar interesse bij het behandelen van kinderen. De hulp die je kan bieden aan een kwetsbare groep patiënten ervaarde zij, helemaal tijdens haar stage in Suriname, als zeer bijzonder. Na 5 jaar werkzaam te zijn geweest in een verwijspraktijk voor kindertandheelkunde, diverse groepspraktijken en een spoeddienst, heeft zij besloten zich te verdiepen in die patiëntengroep waar haar hart het meest ligt. In 2022 rondde zij haar post-master ‘Paediatric Dentistry’ aan de OHS op ACTA af. Door de stages tijdens haar opleiding heeft Boukje in diverse verwijspraktijken en centra bijzondere tandheelkunde mogen meedraaien. Hierdoor heeft zij zich bekwaam gemaakt in verschillende behandelstrategieën en daar haar eigen werkwijze op aangepast. Momenteel is zij werkzaam als tandarts-pedodontoloog bij kinderverwijspraktijk Uitblinkers in Leiden waar zij ook stagebegeleider is voor een KIO (kindertandarts in opleiding).

Marlous van Es-Baartman – Logopedist bij Logopediepraktijk De Bron in Amersfoort

Na het afronden van de opleiding Management, Economie en Recht (HBO) besloot Marlous de opleiding Logopedie te volgen, welke zij in 2012 succesvol afsloot. Na een jaar ervaring in loondienst te hebben opgedaan, richtte zij haar eigen praktijk aan huis op. Deze praktijk groeide uit tot een mooie praktijk met vijf logopedisten. Dit jaar vierden zij hun 10-jarig jubileum.

Marlous heeft zich gespecialiseerd in OMFT (oro-myofunctionele therapie). Dankzij unieke mogelijkheden, zoals de vestiging in een vooraanstaande tandartspraktijk, kon zij de opgedane kennis (OMFT-cursussen 1, 2, 3, verdiepingscursussen en preverbaal logopedist) effectief en praktisch toepassen, en heeft honderden patiënten begeleid op het gebied van OMFT. Marlous onderhoudt nauwe contacten met vele tandartsen en enkele orthodontisten. Ook werkt zij samen met KNO-artsen en andere zorgprofessionals, wat bijdraagt aan de optimale gezondheid en ontwikkeling van haar patiënten op en rondom de mond.

Karen Elsenberg MSc, mondhygiënist en klinisch epidemioloog

In 2023 is Karen gestart met haar promotieonderzoek en doet zij onderzoek naar de implementatie van de KIMO richtlijn Mondzorg voor jeugdigen, preventie en behandeling van cariës. Waarbij de focus ligt op hoe preventie en minimaal invasieve cariësbehandeling kan worden gestimuleerd en geïmplementeerd bij kinderen tot 12 jaar en leidt dit tot een meer passende mondzorg.

Daarnaast is Karen docent bij de hogeschool Inholland, werkzaam in de kindertandheelkunde als mondhygiënist en heeft zij bestuurservaring bij de Nederlands Vereniging voor Kindertandheelkunde.

Dr. Denise Duijster, universitair hoofddocent bij de sectie Maatschappij en Mondgezondheid van het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA)

Na haar Bachelor Tandheelkunde heeft Denise de Masteropleiding ‘Dental Public Health’ afgerond aan University College London. Begin 2015 is zij gepromoveerd aan de Universiteit van Amsterdam op de rol van het gezin bij de preventie van cariës bij kinderen.

Denise doet onderzoek naar sociaaleconomische verschillen in mondziekten, kwaliteit van mondzorg, gedragsverandering en de preventie van cariës in zowel hoge als lage inkomenslanden. Ook is ze betrokken bij onderzoek naar gezondheidsbeleid op scholen in Zuidoost-Azië, waarvoor ze een jaar in de Filipijnen heeft gewerkt.

Denise is redacteur bij het Nederlands Tijdschrift voor Tandheelkunde en heeft bestuurservaring bij de Nederlandse Vereniging voor Kindertandheelkunde, de Amsterdam Young Academy en de congresorganisatie van het IAPD-congres in Maastricht 2023.